Άρθρα

Πρόληψη: Oδηγός για ένα υγιές στοματικο περιβάλλον

«Το προνοείν και προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν»

Η αξία της πρόληψης είναι ευρέως διαδεδομένη από την εποχή του Ιπποκράτη. Τι συμβαίνειόμως στα δόντια μας αν δεν ακολουθούμε πιστά το πρωτόκολλο που ορίζει για εμάς ο θεράπων οδοντίατρος μας?

Η συσσώρευση οδοντικής μικροβιακής πλάκας, στα δόντια και τα ούλα, οδηγεί στην δημιουργια φλεγμονης σε επιπεδο ουλων (ουλιτιδα), η εξέλιξη της οποίας μετατοπίζεται στο οστό που περιβάλλει τα δόντια (περιοδοντίτιδα). Αποτέλεσμα αυτού, τα δόντια να χάνουν την στήριξή τους και εν τέλει να χάνονται.

Το θεραπευτικό μοτίβο, επομένως, του κάθε ασθενούς (μίνιμουμ ετήσιος ‘καθαρισμός’) είναι συνιφασμένο με την πρόληψη αυτών των νόσων.

Σε καμία περίπτωση δεν ξεχνάμε τον ημερήσιο καθαρισμό των δοντιών και των ούλων, τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα (ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ το βράδυ) καθώς και τον μεσοδόντιο καθαρισμό (νήμα ή βουρτσάκια) όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Συμβουλές

  1.  Όσους ‘καθαρισμούς’ και να κάνω στο οδοντιατρείο, αν δεν βουρτσίζω καθημερινά 2 φορές την ημέρα, το αποτέλεσμα δεν διατηρείται
  2. Χρησιμοποιώ παντα μέτρια οδοντόβουρτα, εκτός αν κρίνει ο οδοντίατρος μου ότι χρειάζομαι, μαλακή. Σε καμία περίπτωση όμως δνε χρησιμοποιώ σκληρή οδοντόβουρτσα
  3. Τα χημικά μέσα καθαρισμού, διαλύματα, δεν υποκαθιστούν την στοματική υγιεινή με την χρήση οδοντόβουρτσας-οδοντόκρεμας, και είναι ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ
  4. Η κίνηση κατά το βούρτσισμα περιλαμβάνει μικρές κινήσεις που στο πεδίο καθαρισμού περιλαμβάνονται τόσο τα δόντια όσο και τα ούλα.

Εάν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με το υγιές στοματικό περιβάλλον ή να κλείσετε ένα ραντεβού στο ιατρείο μας για να αναβαθμίσετε το χαμόγελό σας, παρακαλώ επισκεφθείτε την Σελίδα Επικοινωνίας μας.

Αφήστε μια απάντηση